cych. Weganie więc muszą szczególnie dbać między innymi o zapotrzebowanie w oleje roślinne, zboża, nasiona i orzechy. Natomiast przepisy wegetariańskie tworzone są głównie z owoców i warzyw, lecz dopuszczalne są też nabiały typu: mleko, ser, jogurty oraz jajka. Obie te kuchnie są dosyć ciekawe i mają swoje zasady, serdecznie zachęcam do osobistego skosztowania.
Przepisy wegańskie różnią się nieco od
Przepisy wegańskie różnią się nieco od przepisów wegetariańskich. Wegetarianizm nie wyklucza przede wszystkim produktów pochodzenia odzwierzęcego, takich jak jajka, mleko, miód czy nabiał.
Kuchnia wegańska z kolei opiera się wyłącznie na spożywaniu warzyw, owoców, strączków i różnych produktów pochodzenia roślinnego. W popularnych dyskontach oraz marketach znaleźć można między innymi jogurty i majonez wegański, roślinne kiełbaski oraz sery. Bogata oferta ułatwia wprowadzenie diety wegańskiej i komponowanie różnorodnych posiłków.
Przepisy wegetariańskie mogą być dobrym wyborem dla osób początkujących, które chcą zrezygnować ze spożywania mięsa.
Oznacza to zatem że przepisy wegańskie
Mimo iż te pojęcia często są ze sobą mylone, tak na prawdę różnią się w bardzo wielu kwestiach. Obydwa odnoszą się do diety bezmięsnej, ale to weganizm jest bardziej restrykcyjny w tej kwestii. Przepisy wegetariańskie pełne są mleka, miodu czy sera. Znaczna część zawiera też jajka. Kuchnia wegańska wyklucza natomiast spożywanie wszelkich produktów odzwierzęcych. Oznacza to zatem, że przepisy wegańskie nie zawierają tych składników. Białko tak potrzebne do funkcjonowania organizmów zastępowane jest białkiem roślinnym np. z orzechów, soi czy fasoli.